2013-10-27 Gulbröstad snäppa!

Igår, sent på eftermiddagen fick vi reda på att det fanns en gulbröstad snäppa nere i Söderhamn. Detta är en riktig raritet och endast 8:e fyndet i Sverige någonsin! Vi bestämde med vår vän Stefan att om den är kvar på söndag morgon, dvs idag, så drar vi ner. Vid halv åtta gick larmet, fågeln var kvar!
Stefan kom farande och hämtade upp oss. När vi kom ner så var den kvar som tur var och vi fick skåda denna lilla skapelse riktigt ordentligt. Vi stannade faktiskt på lokalen i 4 timmar och njöt ordentligt. Många skådare rusade ut, slängde upp tubkikaren, tittade i en minut sen for dom.
Jag förstår inte riktigt det, får man chansen att titta på en riktigt udda fågel så skall man väl passa på att lära sig? Lägga på minnet ur den ser ut och kännetecken jämfört med andra arter, så man kanske kan hitta en själv någon gång.

Visst är den rätt oansenlig och det kan vara svårt att förstå uppståndelsen, jämfört med andra mer vanliga och mer spektakulära fåglar. Men det är ovanligheten som gör den vacker i sig så klart. :)
Så gulbröstad är den inte här dock, då det är en ungfågel i sin första vinterdräkt. Men det finns karaktärer att känna igen den på likaväl!

Tyvärr fick jag inte så bra bilder, men desto bättre observation i tubkikaren, men här kommer ett par bilder i alla fall.

I mitten, gulbröstad snäppa (Calidris bairdii, Baird's Sandpiper) tillsamman med kärrsnäppor (Calidris alpina, Dunlin) för en fin jämförelse av karaktärer. Den unga fågeln har en tydlig ljusbeige ton på huvud och bröst, medans ovansidan är gråbrun med vita fjäderspetsar.
 
På övriga bilder skall den inte vara svår att lokalisera. Det är den mindre fågeln, med ren vit buk. En smalare och kortare svart näbb med nästan rak ovansida och svarta ben. Den är rätt långsträckt och ser man den bakifrån eller framifrån känns kroppen oval, liksom 'tillplattad', någon sådan bra bild fick jag dock inte.

Den ha även en lång så kallad 'handpenneprojektion', det vill säga att vingspetsarna sticker långt ut, förbi stjärten när fågeln är på marken.Kommentarer

Populära inlägg