2013-08-25 Stäpphök

Jorå, mitt livs andra och andra för i år stäpphök dök upp igår på Stornäset. Vilken fågellokal för allt möjligt! Det var väldigt dimmigt från början när den svepte in och satt sig på en stubbe, men det gick att studera den i tubkikaren. När dimman lättade lite så passade den på att jaga och då fick jag lite bilder. Det är det tolfte fyndet i Medelpad, så det är lite av en raritet.

För de intresserade så vilja jag påstå att det är en 3K+ fågel. Det vill säga att den är inne på sitt tredje kalender år och föddes alltså ur ägget 2011. Det är även en hane, det ser man på den ljusa fjäderdräkten. Honan är mycket mörkare. Den håller även på att ruggar just nu då den bara har 3 svarta vingpennor och inte fyra. Fåglar byter alltid fjädrar i par, dvs byter den en fjäder på vänster vinge, så ramlar även den på höger av. Det för att bibehålla balansen och flygförmågan optimal.

Läs mer om stäpphök här.

Stäpphök (Circus macrourus)

Den jagade över strandängen en snabbis innan den landade i högt gräs.
 
Efter en kvart lyfte den och drog runt ett varv längre bort på Stornäset, innan den drog vidare.
 

Kommentarer

 1. Hej Tobias !
  Får gratulera till ditt möte & bilder av Stäpphöken.Mycket läcker rovfågel detta !
  For aldrig ner till Stornäset denna morgon när jag såg vilken tät dimma det var hemifrån...ångrar nu detta beslut.Fina bilder där också på Svartsnäpporna i ett mycket elegant ljus.
  Hade'

  /Mats-Ove

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mats-Ove!
   Tack så mycket, jo det var en riktig lyckoträff där i lördags för mig och Stefan. Varit där nu både söndag och måndag också men då har det mest varit rödstrupiga piplärkor som ställt upp på bild.
   Roligt du gilla svartsnäpporna!

   Vi syns väl i markerna. :)
   //Tobias

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg